OHS: Stanovanje na Igriški

Na Igriški ulici, v četrtem nadstropju Malega nebotičnika, se nahaja tole stanovanje. Meri petinsedemdeset kvadratnih metrov, skupaj z balkonom, ki se konča za zaobljenim vogalom stavbe, zgrajene leta triintrideset prejšnjega stoletja, pa še nekaj kvadratnih metrov več. Par, ki stanuje tam, si je stanovanje, do nedavnega še v prvotnem, ne najbolje vzdrževanem stanju, s pomočjo dveh mladih arhitektov uredil na novo. Pri tem so poskušali ohraniti čim več avtentičnih kosov, hkrati pa v stanovanje vnesti nekaj svežine. Mislim, da jim je odlično uspelo.

Hrastov parket je večinoma originalen, a je zaradi podiranja sten in prerazporeditve prostorov položen na novo. V spalnici, kjer sta se izvorno nahajali kuhinja in shramba, so položili smrekov ladijski pod. Pohištvo v stanovanju je belo, dopolnjujejo pa ga leseni elementi, ki se ujemajo s hrastovimi tlemi. Nova kuhinja je zasnovana tako, da vrata omar hkrati služijo kot pregrada med kuhinjskim in dnevnim prostorom. Okna, vključno z medeninastimi kljukami, so le obnovljena. Obdržali so tudi višino in zaobljenost stropov.

Lastnika sta v dnevnem prostoru ohranila zeleno keramično peč, ki danes služi kot dekoracija. Na steni v hodniku, nad staro, lepo komodo, visi Bottecchia. Skozi okni iz dnevnega in spalnega prostora se odpira pogled na Rožnik. Zaves ni. V kopalnici je v poklon izvornemu položen nov, siv teraco. Zelo impresiven je tudi nabor Kraljevih stolov, mojih in Mr. P.-jevih najljubših. In ja, gospa soseda iz enega od spodnjih nadstropij: to je stanovanje, v katerem so razbijali eno leto.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.