Spet doma ali visokopoletni dan v Brezju

Malin in ribeza že zdavnaj ni več – zdaj so na vrsti robide: kisle in sladke, drobne in debele, odvisno od sreče in pozicije na težko dostopnem grmovju. V zelenjavnem vrtu pa paprika vseh mogočih barv, paradižnik, buče in kumare vseh mogočih oblik ter feferoni vseh (ne)mogočih stopenj pekočnosti. Ker nam je toča prejšnjo nedeljo kar dobro sfrizirala vrt, so bili ukrepi v obliki predčasnega shranjevanja ozimnice nujni. Mami je iz kuhinjskega predala, tistega pod čebulo, ki vedno tako lepo diši, privlekla dva prekrasna identična predpasnika in lotili sva se dela.   

Obilen pridelek sva najprej skrbno očistili. Na koščke sva zrezali paradižnik in skuhali tavečji aemce lonec mezge, vložili nekaj kozarcev feferonov in nekoliko manj kumaric, nato pa so oče s svojimi krepkimi rokami vse dobro zaprli. Medtem se je na sosednji mizi iz cvetov podivjane solate izvajala ekstrakcija semen in predalčkanje v lončke. Vse to pod budnim očesom domačih in sosedovih mačkonov, ki jih je vsakič, ko pridem domov, več.

Za kosilo je bil pražen krompir (domač, kakopak) – tudi tega je letos v izobilju. Zraven pa solata iz rdeče pese, pobrane dan poprej. Potem sva z mami spekli rolado. Ker je horda mačkonov potamanila vso smetano, najbližja trgovina pa je predaleč, da bi se človeku do nje ljubilo iti peš, sva jo pač premazali z debelo plastjo letošnje malinove marmelade. Lanska je namreč že pošla. Mama je prinesla krhke flancate, za večerjo so bile palačinke.

Pred odhodom sem iz tegelca s podivjanimi kaktusi tudi tokrat pljunila nekaj mladih, z zgornjega vrta pa grmiček šetraja, ki se je kot plevel razrasel med vso zelenjavo.

2 komentarjev na “Spet doma ali visokopoletni dan v Brezju”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja