Po alpski cesti na Klomnock

Za gorsko, ki vodi proti Velikemu Kleku in pred alpsko, ki pelje na Dobrač, sva odkrila panoramsko cesto v pogorju Nockberge (ki so ga turistične zgibanke poimenovale kar “Nocky mountains”) – Nockalmstraße. Cesta leži v samem osrčju Krških Alp (Gurktaler Alpen), z njenega vrha pa se je po različnih planinskih poteh mogoče povzpeti na dva tisoč tristo enaintrideset in en meter visoki, s travo porasli in kravami posejani Klomnock.

Na nabito polnem parkirišču pri Glockenhütte, koči z zvonom želja, ki je tiste sončne sobote zvonil brez prestanka, sva se preobula v pohodne čevlje, iz velikega prtljažnika male Honde potegnila nahrbtnik z malico in jo ucvrla navkreber. Skozi nizko jagodičevje, okoli hriba, čez pašnike z zelenomodrimi jezerci, nato pa po temnih, lesketajočih se skalah proti cilju, ki sva ga, zavoljo visokega lesenega križa, ki stoji na vrhu, videla že od daleč. Ravno pravšnjih osemnajst stopinj Celzija, rahel vetrič ter nizki beli oblački, ki so lebdeli nad tiho, golo pokrajino so ustvarjali spokojno, skorajda zen vzdušje. Ko sva v daljavi pod seboj zagledala s hitrim tempom bližajočo se skupino zagretih in močno zariplih pohodnikov, sva jo mahnila navzdol.

Takrat, še povsem na začetku najinega hribolazenja, se nama je zdel to najlepši možni vzpon z najlepšim možnim razgledom. Še danes je eden od mojih favoritov.

Fotke: http://www.perkophotography.com

2 komentarjev na “Po alpski cesti na Klomnock”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja