Verace: okus po Neaplju

Hvalospeve o prvi pristni neapeljski pici v Ljubljani sem v preteklih nekaj tednih slišala od vsaj petih različnih virov. Na prste ene roke bi lahko naštela ljubljanske picerije, za katere bi si upala trditi, da pečejo dobre pice, pa bi se jih kljub temu težko nabralo pet. Ker je imel Matej prejšnji teden rojstni dan, se je glede na priporočila z vseh koncev Verace zdel edina logična izbira. Pice brez primere, ki se peče največ minuto in pol na hudo vročih 430 stopinjah v večtonski, iz Neaplja pripeljani peči in katere testo vzhaja tudi do tri dni, pač ne gre zamuditi.

Zbralo se nas je kar lepo število, zato smo mizo rezervirali vnaprej. To se je izkazalo za precej pametno odločitev, saj je bil lokal nabito poln, spontano človek v celem popoldnevu ne bi uspel dobiti niti mize za dva. Ponudba v gostilnici je sila preprosta: poleg štirih predjedi je mogoče izbirati med dobrim ducatom pic izpod rok italijanskega picopeka, za poobedek pa je na voljo pet različnih sladic. Tudi izbira pijače ni kar tako, saj je na razpolago več znamk craft piv ter nekaj kvalitetnih slovenskih in italijanskih vin.

Ker je bila naša zasedba konkretna, smo razen predjedi obdelali dobršen del menija, pice pa so bile na mizi prej kot v slabih desetih minutah. Ne pretiravam, če rečem, da smo bili vsi po vrsti navdušeni. Testo je bilo okusno kot še nikjer, kvaliteta in razmerje sestavin na picah pa naravnost izjemna. Sama sem brez težav pospravila marinaro, obloženo le z italijanskimi pelati, česnom in origanom in težko bi rekla, da sem že kdaj jedla boljšo pico. Pomazali smo tudi štiri od petih različnih sladic in tudi tu se nihče ni pritoževal.

fullsizerender

V Verace se radi pohvalijo, da so prvi v Ljubljani, ki strežejo pravo neapeljsko pico. Če vprašate mene, je njihova pica v tem trenutku zlahka najboljša pica v Ljubljani.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.