Beograd

Beograd je mesto, v katerem se vedno nekaj dogaja. Mesto, kjer je na vsakem koraku stojnica z burekom. Mesnim, jasno. Kjer so trafike in pekarne odprte tudi ponoči. Mesto, katerega največji park se vsak večer napolni z mladino, ki sedi na visokem obzidju in ob pogledu na sončni zahod nad sotočjem dveh velikih rek, Save in Donave, klepeta do poznih večernih ur, dokler jih od tam ne preženejo varnostniki. Mesto, v katerem jo je v primeru neplačila javnega prometa čisto mogoče odnesti le z ustnim opozorilom.

Na Skadarliji sem v najstarejši restavraciji Tri Šešira, kjer je bilo nekoč – nič drugega kot – klobučarstvo, jedla slastne čevape. V parku Topčider sem se sprehajala pod največjo in tudi najstarejšo platano v Evropi. Na ulicah Terazije in Knez Mihailova sem se čudila številnim stojnicam s kokicami in skrinjam s sladoledom, postavljenim praktično na vsakem vogalu. Obiskala sem Muzej istorije Jugoslavije, se zapeljala do cerkve sv. Antona Padovanskega s poševnim zvonikom, ki jo je zasnoval Plečnik in si ogledala največjo pravoslavno cerkev na Balkanu – Hram Sv. Save.

beograd38beograd24beograd07 beograd01beograd33beograd37 beograd45beograd21beograd42beograd19

Na sprehodu čez tržnico sem si kupila sveže jagode, lahko pa bi si tudi novo kopalnično pipo ali pa ploščo za kotni brusilnik. Na Kalemegdanu sem si ogledala podzemni rimski vodnjak in vojaški muzej na prostem, zvečer pa na terasi ob pogledu na Novi Beograd srkala slastne koktejle. V hotelu Slavija so pri zajtrku (med drugim) stregli pečeno papriko in prebranec, medtem ko je sadja vsako jutro že navsezgodaj čudežno zmanjkalo. V živalskem vrtu sem skozi ograjo povsem brez težav nahranila žirafo, s čisto malo truda pa bi se lahko dotaknila tudi levinje. V trafiki sem kupila časopis Politika in se učila cirilice, na improvizirani stojnici pa sem za par dinarjev dobila nove vezalke za moje znucane allstarke. Najkvalitetnejše, iz Turčije. Tako kot Viktor, sem s Kalemegdana nemo zrla vzdolž obale reke Save, naslednji dan pa sem z Ade Ciganlije opazovala belo mesto na hribu.

beograd25beograd36beograd15beograd43beograd18beograd12beograd09beograd30beograd41beograd31beograd34

Fotke: www.perkophotography.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.