Na Kras: okrog Doberdobskega jezera in na Cerje

V dolini pod vasico Doberdob, le streljaj od slovensko-italijanske meje, leži presihajoče Doberdobsko jezero. Zaradi lege na kraškem polju njegova gladina močno niha in je v celoti odvisna od količine padavin. V sušnem obdobju voda močno presahne, površina jezera pa se spremeni v močvirje. To je obdobje, ko se je mogoče sprehajati med osušenimi kopicami trave, med katerimi teče ozka rečica, tu in tam pa se skriva kakšna mlaka. To je obdobje, ki traja zdaj.

Avto sva pustila pri nekdanji zgradbi kamnoloma, danes Sprejemnem centru Gradina, v katerem se nahajajo zgodovinsko-naravoslovni muzej, okrepčevalnica in prenočišča, in od koder okrog jezera vodi slabše označena krožna pot, za katero bi brez postankov verjetno rabila kakšni slabi dve uri. A postankov je bilo kar precej in premosorazmerno s tem se je podaljšal tudi čas hoje: na vrhu Gradišča se je pred nama odprl pogled na presahnjeno jezero, na poti nama je naproti prišla poldrugi meter dolga avtocesta kosmatih gosenic. Mimo številnih jarkov, bunkerjev in italijanskega zavetišča Cadorna iz prve svetovne vojne, vzidanega v strme kraške skale, sva se ob plezališču spustila vse do presušenega dna Doberdobskega jezera, ki je v tem letnem času odet v čudovito paleto sivih, rjavih in bledo rumenih barv.

Iz visoke trave se je tu in tam splašila kakšna izmed mnogih vrst ptic, ki imajo v rezervatu svoja gnezdišča, pod nogami so nama izpod skal švigali martinčki. Splazila sva se na propadajočo leseno razgledno ploščad in uživala v zvokih, ki so jih oddajale v rahlem vetru zibajoče se krošnje dreves in ki jih je vsake toliko dopolnilo riganje osla z bližnje kmetije.

Ko sva se vrnila k izhodišču, se je veter že dodobra okrepil in s seboj prinesel svetlo sive oblake, ki so zakrili sonce. Vzdušje je postalo ravno prav dramatično, da sva skočila še na Cerje, na nov razgledni stolp, ki naju je navdušil tako po dizajnu kot vsebini in z vrha katerega se je kljub oblačnosti odprl pogled na Julijce na eni in Tržaški zaliv na drugi strani. Izlet sva zaključila v Opatjem selu, v štirni, ki to ni.

Druge kraške: http://www.vselepoinprav.si/?s=kras

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja