Plečnik pred vrati

V središču Ljubljane imamo na razdalji par sto metrov zbranih nekaj največjih Plečnikovih stvaritev: Križanke, Narodno in univerzitetno knjižnico, Kongresni trg s parkom Zvezda, Šuštarski most, prizidek filharmonije, stopnišče Stolba, Tromostovje, tržnice, stavbo Vzajemne zavarovalnice (danes sedež Zavarovalnice Triglav), Peglezen, Trg francoske revolucije, Rimski zid, promenado v Tivoliju, Šance na Ljubljanskem gradu, stavbo Zbornice za trgovino, obrt in industrijo (v kateri je danes Ustavno sodišče), Levstikov trg, Vegovo ulico, Ziosovo cesto, pa Uršulinsko gimnazijo (danes Gimnazija Jožeta Plečnika) in zapornico na Ljubljanici, če zelo nahitro naštejem le tiste najprominentnejše.

Po dobrih desetih minutah hoje iz mestnega jedra za Bežigradom naletimo na cerkev sv. Cirila in Metoda, Baragovo semenišče (danes Akademski kolegij), Severni mestni park Navje, Bežigrajski stadion in Žale, v Šiški na Osnovno šolo Valentina Vodnika ter cerkvi sv. Frančiška Asiškega in sv. Jerneja, v Trnovem na Trnovski most, Trnovski pristan ter Plečnikovo hiša na Karunovi, še nekoliko južneje na Barju pa na cerkev sv. Mihaela. Kaj pa na Viču? Na Viču, ki je več? Med nedeljskim pohajkovanjem po bližnji okolici sem povsem po naključju (in na moje veliko veselje) tudi v našem koncu odkrila še dve mojstrovi deli: tridelno poslopje Veterinarske postaje Ljubljana na Cesti v Mestni log – o tem, ali ta stoji še v Trnovem ali že na Viču, kdaj drugič, brezkompromisno viški pa je vhod na Viško pokopališče ob Cesti Dolomitskega odreda.

Današnjo Veterinarsko postajo Ljubljana (nekdanja gospodarska poslopja zavetišča sv. Jožefa) sestavljajo tri vzporedne podolgovate stavbe, okrašene z elementi meščanske in kmečke arhitekture. Okna in portali vrat v pritličnih delih stavb so kamniti, nadstropja vseh treh hiš, ki jih krasijo na enakomernih razdaljah postavljeni zidani stebri, pa so lesena. Pri eni od hiš stebri podpirajo pritlični, navznoter zamaknjeni del stavbe, zaradi česar ta spominja na hlev. Fasade vseh treh hiš so – predvidevam, da ne izvorno – pobarvane rumeno ter tu in tam okrašene s stenskim smetnjakom, klimatsko napravo ali kako drugo manj primerno pritiklino.

fullsizerender-3fullsizerender-2fullsizerender-1fullsizerender

Portal Viškega pokopališča, sestavljen iz visokih, tankih stebrov zagotovo spada med najbolj prefinjena Plečnikova sakralna dela. Zunanja, senčna stran vhoda je popolno nasprotje s soncem obsijanemu notranjemu delu, kar bržkone ni le naključje, temveč premišljena arhitektova namera – ob vstopu na pokopališče človek prehaja iz temnega na svetlo, iz neposvečene na sveto zemljo. K pomembnejši Plečnikovi nagrobni arhitekturi spadata še grobnica družine Prijatelj ter nagrobnik družine Šerko, ki se ravno tako nahajata na tem pokopališču.

fullsizerender-2 fullsizerender-3 fullsizerender-5fullsizerender-1fullsizerender-4

Ker me Plečnikovo delo (pa tudi arhitektura slovenskega prostora nasploh) precej navdušuje, poskušam najti sledi njegovega ustvarjanja povsod, kjer je deloval, pa naj bo to doma ali v tujini. Pripenjam nekaj utrinkov iz Ljubljane, Kamniške Bistrice, Bogojine, Beograda, Prage in z Dunaja:

plecnik

Viri in drugo uporabno čtivo:

Bassin, Aleksander idr. Ljubljanske tržnice arhitekta Jožeta Plečnika = The market in Ljubljana designed by the architekt Jože Plečnik = Die laibacher Markthallen des Architekten Jože Plečnik. Ljubljana: Založba Rokus, 1996.

Hrausky, Andrej, Koželj, Janez, Prelovšek, Damjan. Plečnikova Ljubljana: vodnik po arhitekturi. Ljubljana: DESSA, 1996.

Hrausky, Andrej, Koželj, Janez, Prelovšek, Damjan. Plečnik v tujini: vodnik po arhitekturi. Ljubljana: DESSA, 1998.

Hrausky, Andrej, Koželj, Janez, Prelovšek, Damjan. Jože Plečnik: Dunaj, Praga, Ljubljana. Ljubljana: Cankarjeva založba, 2006.

Hrausky, Andrej, Koželj, Janez. Jože Plečnik v Ljubljani in Sloveniji: vodnik in zemljevidi: po vseh najpomembnejših arhitekturnih in spomeniških delih največjega slovenskega arhitekta. Ljubljana: Cankarjeva založba, 2007.

Krečič, Peter. Plečnikova Ljubljana. Ljubljana: Cankarjeva založba, 1991.

Prelovšek, Damjan. Plečnikova sakralna umetnost. Koper: Ognjišče, 1999.

Plečnikova hiša

Plečnikova Ljubljana – Visit Ljubljana

Dela Jožeta Plečnika – Wikipedija

Odlok o razglasitvi del arhitekta Jožeta Plečnika v Ljubljani za kulturne spomenike državnega pomena

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.