Botanični vrt v Sežani

Že ničkolikokrat sva se peljala tam mimo, a se nama je vsakič nekam mudilo. Eno popoldne si bova vzela čas samo za ta vrt, sem rekla nazadnje, ko nama že ničkolikotič ni uspelo. V četrtek, na prazničnega petindvajsetega junija, ko so se praktično vsi, razen naju, pobrali na morje, je končno prišel ta dan. Odločila sva se za drugo prevozno sredstvo, stara cesta proti Primorski je bila namreč povsem prazna. Skoraj nikogar ni bilo niti v Sežani, v vrtu pa sva bila edina sprehajalca.

Vrt je v resnici pravi biser, ki se je do danes (zaradi gradnje železnice in ceste sicer v okrnjeni obliki) ohranil vse od leta tisoč osemsto oseminštirideset, ko ga je grška trgovska družina Scaramangà iz Trsta po vzoru italijanskih meščanskih vrtov začela urejati ob svoji letni rezidenci, čudoviti vili Mirasasso. Družinski člani so s potovanj prinašali raznovrstne eksotične rastline, nekatere od njih so danes čudovita, pol drugega stoletja stara drevesa. Po vzoru tistega v Schönbrunnu so zgradili rastlinjak in postavili fontane. Na dveh hektarjih, med peščenimi potkami, ribniki, pergolami in paviljončki, je tako danes moč najti več kot sto sedemdeset različnih tujerodnih vrst, med drugim eksotične cedre, palme, buhteče hortenzije, japonsko češnjo, več vrst pušpanov, sibirsko smreko in celo bambusov gozdiček.

Z vojno je prišla nacionalizacija – družina je posest izgubila, vila je postala vojna postojanka, a vrt se je ohranil. Danes je Botanični vrt ob vili Mirasasso last občine Sežana in predstavlja naravno vrednoto tako lokalnega kot tudi državnega pomena in še razmeroma neobljuden kraški biser. Predlagam, da pohitite, dokler je temu še tako.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja