Popoldanski vzpon na Rodico

Neke septembrske sobote, enkrat sredi popoldneva, ko je tahujša poletna vročina že popustila, sva jo z Javorij, kjer so tistega dne ravno podirali drevesa in je bilo parkirišče skoraj prazno, ob izsušeni hudourniški strugi mahnila na Rodico. Ko sva po dobre pol ure dosegla planino Suha, je Mr. P., medtem ko sem jaz zagrizeno lezla med požganim grmičevjem in nabirala srebrno vejevje, poklapano ugotovil, da so se zajetne poletne obiskovalke planinskih pašnikov to sezono že vrnile v dolino.

Mimo pastirskih koč sva po hudourniškem produ nadaljevala še malo bolj navkreber, obšla globoko vrtačo in po slabi uri dosegla sedlo Čez Suho. Izza hribov pred nama se je odprl pogled na Triglav, na vrhu slemena, pri nekdanjem vojaškem bunkerju, sva zavila levo. V dolini na drugi strani so skozi meglice prodirali vrhovi Škofjeloško-Cerkljanskega hribovja, za nama se je v daljavi bleščal Vogel, pred njim Šija in drugi vrhovi Spodnjih bohinjskih gora, pred nama pa se je dvigala Rodica. Na slemenu je ves čas kar dobro vleklo, a razgled je bil fantastičen. Rodica se je kopala v poznopopoldanskem soncu, po njenem zelenem pobočju se je na vrh vila bela steza. Imela sva še kakšne dobre pol ure hoda.

Popoldansko sonce je nebo nad hribi obarvalo v nežno svetlo modro barvo, najvišji vrhovi pa so na pobočja svojih bližnjih sosedov metali dolge, lenobne sence. Vrh sva kar lep čas imela povsem zase in res se ne spomnim, kdaj sva nazadnje toliko časa in v takšnem miru uživala v tako čudovitem razgledu.

Nazaj sva ubrala krajšo, a ne nujno hitrejšo pot čez Lepo Suho in se ob tem čudila telesnim sposobnostim krav, ki se po tej stezi, polni kotalečega se kamenja in spolzkih skal vračajo v dolino. Ko sva spet dosegla Javorje, se je že mračilo, gozdarjev ni bilo več, na parkirišču pa je poleg najinega sameval le še en avto. Če mi je v zadnjem času v hribih kaj priraslo k srcu, potem so to popoldanski vzponi na tople poznopoletne ali zgodnjejesenske dni. Še bolj komaj čakam edino le še čas, ko se bodo gozdovi in hribi odeli v tiste čudovite zlatorumene barve.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja