Sobotni sprehod ob Velenjskem jezeru

Na najnižjih delih šaleške kotline, v premogovniških ugrezninah, na mestu katerih so se nekoč nahajala polja in čisto prave vasi, danes ležijo tri Šaleška jezera – najstarejše Škalsko, najgloblje Družmirsko ter največje Velenjsko. Slednje ima danes svojo plažo z raznovrstnimi poletnimi aktivnostmi, razgledno ploščad in igrišče za golf s tremi luknjami. Po jezeru lahko jadrate, supate ali se vozite s pletnjo, ob njem lahko kolesarite, jezdite, po številnih urejenih poteh tečete ali pa se enostavno le sprehajate. Sredi zime in nizkih temperatur smo se odločili za slednje.

Po jezeru je čofotalo nekaj radovednih labodov, na nasprotni strani se je v temno modri vodi odseval dimnik Termoelektrarne Šoštanj. Mimo vrtičkarskega naselja Kunta Kinte, sprva namenjenega družinam rudarjev za preživljanje prostega časa, smo se sprehodili do Škalskega jezera, kjer sta nas navdušila povsod rastoča črna jelša in mlad nasad sadnih dreves. Nihče od nas ni pričakoval ničesar od videnega in vsi smo bili več kot prijetno presenečeni.

V Velenje smo se zapeljali z malo rdečo Dacio in to tako hitro, da nas je na klancu nad jezerom ustavil policist. Bil je sicer prijazen, a nam je kazen kljub temu napisal. Izlet je bil torej v vseh pogledih precej nepozaben.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.