Zakaj je imeti starejšo sestro najboljša stvar na svetu

1. Ker se ji vedno da kaj počet. Sploh, če odraščaš na odmaknjenem slovenskem podeželju, kjer ni prav veliko otrok tvoje starosti, je sestrina animacija ključnega pomena. Starejši sestri se v zgodnjem otroštvu vedno da: gonit okrog s kolesi, gradit bunkerje iz suhih vej v gozdu, se slikat med maminimi rožami, peljat psa na sprehod, reševat križanke na travi, sestavljat puzzle, gledat družinske albume in VHS kasete, pospravljat omaro, probavat mamine čevlje.

2. Ker ima polno omaro oblek. Najbolj spran pa vendar najbolj uporaben stavek najstniškega obdobja bi zlahka bil “dej mi posod kej za oblečt’.” Sestrina omara je čudežna – tudi po tem, ko jo že stokrat pregledaš in že na pamet veš, da ni tam ničesar, kar bi zares oblekel – je večna luč upanja, da je v hiši nekdo, ki te morda lahko reši. Če ne z oblekami pa vsaj s pripravljenostjo za last-minute šoping. Ali pa z občasnim izmenjevanjem oblek iz dolgočasja, na kakšno deževno nedeljo.

3. Ker ima izpit za avto IN avto. Starejša sestra te pelje in pride iskat bilo kdaj, bilo kam. V srednjo šolo te zjutraj, kadar zamujaš, dostavi takorekoč do vhoda, četudi to pomeni ovinek čez pol mesta. Če sredi noči ni nobenega taksija daleč naokoli, ti pa res moraš domov, lahko pokličeš in jo v avto zvlečeš v pižami. Brez da posebej prosiš, pelje domov še tvoje prijatelje. Včasih se ji da vozit naokoli s tabo brez pravega razloga ali destinacije, kar znatno izboljša tvoje dolgočasno najstniško življenje. Vztrajno rešuje tvoje logistične zagate ko se seliš, si zadolžen za organizacijo dogodkov ali preprosto ne planiraš vnaprej.

4. Ker se ti kot mlajši sestri dopusti nedopustno. Recimo, da zamudiš z darilom za rojstni dan. Medtem ko tvoja starejša sestra nikoli ne zamudi priložnosti, da ti podari najlepša in najbolje premišljena darila, se kot mlajša sestra brezveze trudiš; doseganje njenih standardov na tem področju je preprosto nemogoče. Konec koncev si kot mlajša sestra v zamudi od samega začetka, vseh teh nekaj let, kolikor je razlike med vama (v najbolj idealnem primeru 5, o.p.). “Pojma nimam, kaj naj ji dam,” je tako vsakoletna klasična debata z njenim fantom in ja, tudi letos bo darilo zamudilo :(.

5. Ker ti ne teži, ko se za nedoločen čas preseliš v tujino. Namesto tega ti vztrajno pošilja čtivo v materinem jeziku, marmelade, kose, najdene na Izmenjevalnici, čokolino in kavo. Za tvoje razmisleke ti odstopi virtualni prostor na blogu. Neprestano čekira, kako so stvari na tvoji strani in pošilja novice, da nimaš občutka, da doma kaj zamujaš. Kadar lahko, pride tudi na obisk in ti seveda velikodušno odstopi svojo posteljo, ko prideš kdaj pa kdaj domov.

6. Starejša sestra je izjemna, vseeno pa ne ve vsega. Ima pa zato fanta, ki ve vse. Brez heca. Njegova telefonska je najbolj uporaben speed dial za situacije, kot so (in še zdaleč ne zgolj tu navedene) – prazna zračnica na kolesu, pretvarjanje digitalnih datotek, urgentno naročanje novega polnilca za laptop ali simpl recept za indijski kari. Poleg tega ima neprecenljivo lastnost, da poklanja enako dobra darila, kot starejša sestra. Logično, edino on lahko parira njenim sposobnostim v obdarovanju.

* Za bolj realističen pogled zamenjaj besedno zvezo “starejša sestra” z imenom Lea – ali tudi najboljša starejša sestra na svetu. VNB!

** Za digitalizacijo družinskih fotografij hvala mami Jožefini in njeni tablici.

3 komentarjev na “Zakaj je imeti starejšo sestro najboljša stvar na svetu”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.