Na drugi strani Ljubelja: kopanje v Šentjanškem jezeru

Midva sva ga poimenovala kar Luštnze, ker prvič, ko sva se slučajno ustavila tam, nisva imela pojma, kako se mu reče. In ker se nama je tudi potem, ko sva se izobrazila, da gre pravzaprav za Badesee St. Johann im Rosenthal, za situacije, ko bi se na kakšno od vročih poletnih sobot porajalo vprašanje za spontan izlet na drugo stran Ljubelja, na primer: Kaj če bi se šla danes kopat v… ? – to ime zdelo čisto predolgo.

Predvsem pa, ker je to eno zares luštno jezerce, ravno prav majhno in ne preveč oblegano, da se še lahko imaš fino. Modro-zelena voda je kristalno čista, kopanje pa enostavno tudi za tiste, ki jih v podplate bodejo še tako okrogli kamenčki. V vodo se lahko vržeš tudi s plavajočega pomola in kopališki mojster ob tem ne bo imel prav nič proti. Kakšne strašno velike ribe doslej še nisem zapazila. To seveda ne pomeni, da jih ni, se pa delam, da je temu tako.

Za male razgrajače je ob jezeru na voljo kopica igral, raztresenih vsenaokrog po travi, vključno s peskovnikom, nad katerim je razpeto platno, tako da vse skupaj izgleda kot kakšna jadrnica na kopnem. Na lesenih policah pri vhodu se nahaja malo morje plavalnih pripomočkov in senčnikov, lahko si sposodiš sup ali igraš odbojko na mivki, vse od naštetega pa je vključeno v ceno vstopnine, ki na odraslo osebo znaša okrogle štiri evre.

Če se hočeš direndaju izogniti, se brez težav parkiraš v senco pod drevo ali v vogal ob živo mejo in spiš cel dan. V srednje velikem baru strežejo za avstrijske razmere zelo solidno kavo, poleg katere si vedno lahko naročiš porcijo ocvrtega krompirčka ali pico, občasno  pa še burger. Za šankom delajo prijazne punce, ki bodo v hladilnik brez negodovanja spravile tudi tvojo že preveč segreto lubenico.

Seveda ima Badesee St. Johan im Rosenthal tudi slovensko ime – reče se mu Šentjanško jezero v Rožu, a sva se v izogib nedvoumnosti in malo tudi zaradi poenostavitve odločila, da zaenkrat ostaneva kar pri Luštnze.

Preberi tudi:
Poletna ohladitev v soteski Čepa
Na drugi strani Karavank: sobotni potep na avstrijsko Koroško

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.