Po avstrijskih panoramskih cestah z motorjem

V najinih rosnih letih sva se po razglednih cestah sosednje Avstrije najraje vozila s kabrioletom. Včasih sva v mali prtljažnik strpala gojzarje in pohodne palice in jo mimogrede mahnila na kakšen nezahteven vrh. Odkar se štejeva med kolesarje in motoriste pa vožnja po takšnih cestah z drugim kot enoslednim vozilom skorajda ne pride v poštev in že skorajda kičasto popolno jesensko vreme pretekle sobote je bilo pač treba izkoristiti.

V toplih barvah macesnov in s travo poraslih oblih vrhovi gorovja Nockberge nisva uživala nič manj kot pred sedmimi leti, le da sva imela tokrat, dober mesec pozneje kot prejšnjič, štiriintrideset kilometrov dolgo cesto, ki se vije po razgibani pokrajini in se pri tem dvakrat vzpne nad dva tisoč metrov, z vsemi njenimi razglednimi točkami bolj ali manj povsem zase.

Ko sva se spustila proti Innerkremsu, je bila ura še zgodnja, veter v laseh pa ravno prav topel, da sva v Gmündu zavila v dolino Malta in se od tam po dvajset kilometrov krajši, a veliko ožji, s kamnitimi tuneli prepredeni alpski cestici, povzpela do najvišje ležečega jezu v Avstriji. Ker je Matej cesto enkrat že prevozil s kolesom, je nad slapovi v visokih stenah, ostrimi ovinki in mogočnimi gorami, ki obdajajo akumulacijsko jezero, vzdihoval nekoliko manj kot jaz. Pač pa si je rešetkasto razgledno ploščad, ki štrli iz stene in na katero si upajo le najbolj pogumni, s strahospoštovanjem tudi tokrat ogledoval z varne razdalje, medtem ko smo se najbolj pogumni po njej nonšalantno sprehodili.

Šele ko sva se pozno popoldan vračala proti Celovcu, sva ugotovila, da oktobrski dnevi postajajo veliko prekratki za dolge motoristične izlete in večerno vožnjo čez Ljubelj bi lahko klasificirala kot posebno doživetje. A sva zvečer kljub temu že načrtovala naslednje ture: po panoramski cesti na Goldeck, pa na Türracher Höhe in še kam. Če ne prej, pa spomladi in če ne drugače, s kolesom.

Preberi si tudi:

http://www.vselepoinprav.si/malo-dlje/po-gorski-cesti-pod-veliki-klek/

http://www.vselepoinprav.si/malo-dlje/po-alpski-cesti-na-klomnock/

http://www.vselepoinprav.si/malo-dlje/po-panoramski-cesti-na-dobrac/

http://www.vselepoinprav.si/gost/kolnbreinsperre-v-narocju-visokih-tur/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja