Z Mangartskega sedla pod Montaž

Najmanj enkrat na leto, če ne že v vsakem letnem času, narediva ta krog. Nikoli se ga ne bi mogla naveličati in prav vsako obdobje, pozimi ali poleti, z rumenimi iglicami ali brez, v zelenih odtenkih pomladi ali tik pred poletno nevihto je po svoje čudovito.

Po najvišje ležeči asfaltirani cesti v Sloveniji

Ker je nekaj dni prej nad tisoč metri to sezono prvič snežilo, je bila cesta na sedlo za vozila zaprta. Tako je vsaj pisalo pri odcepu na Predelu, a očitno ne dovolj jasno, da bi to ustavilo pogumneže, ki so se na napisano enostavno požvižgali. Midva sva se mimo odprte zapornice odpravila peš, se razume, in hodila dokler se nama je pač ljubilo. Nazadnje smo jo tja gor peš mahali s sankami za seboj in bilo je noro zabavno. Temu je sledilo nekaj kolesarskih vzponov pa tudi turističnih vodenj, naprimer v družbi prijateljev z druge strani Atlantika, ki so zadrževali dih na prepadnih serpentinah, medtem ko se je izurjeni šofer Mr. P. le sladko nasmihal.

Na koncu je naneslo slabih šest kilometrov v eno smer, približno polovico poti do vrha. Na zadnjem ovinku, kjer sva z razgledom na zasnežene vrhove v daljavi pomalicala in nato obrnila nazaj, je še sijalo sonce, sedlo pa je bilo še vedno povsem zavito v oblake.

Lago del Predil: postanek ob Rabeljskem jezeru

Tako blizu in tako čudovito, tudi v slabem vremenu, ko se oblaki dramatično zgrinjajo nad okoliškimi vrhovi in na gladini ustvarjajo neskončne spreminjajoče se sence.
Ideja za podaljšan izlet: skok do Belopeških jezer.

Altopiano del Montasio: pod Montaž na kosilo

Planoto pod Montažem je Mr. P. odkril na eni od svojih kolesarskih odprav. Tudi zgoraj omenjene obiske z druge strani luže sva že peljala tja. Zaenkrat še nisem spoznala človeka, ki nad lepoto pašnikov ob vznožju strmih sten mogočnega Montaža ne bi bil nemudoma očaran. K navdušenju verjetno veliko pripomorejo tudi odlični domači njoki in slasten, na planoti pridelan sir z zelišči.

Brez postanka v lokalnem marketu v Trbižu, kakopak, ni šlo. In je bil volk sit in koza cela, hladilnik pa založen za naslednjih nekaj dni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.