Na obisku v Romuniji: vrnitev v Bukarešto

Ko se je Kristina, najboljša mlajša sestra na svetu, pred petimi leti preselila v Romunijo, ni trajalo prav dolgo, preden sem jo hitela obiskat. Takrat je živela v Bukarešti in je Mr. P.-ju in meni nesebično razkazala svoje novo mesto, ki sva ga, tako kot ona, takoj vzela za svojega. Obvladala je že vse linije metroja in poznala manj znane kotičke, kjer strežejo najokusnejše  lokalne specialitete. S kolesi smo se vozili po parku Herăstrău, obiskali par zares lepih knjigarn, se prijavili na ogled Palače parlamenta in na brezplačno vodstvo po mestu, ki ga organizira skupina mladih Bukareščank in Bukareščanov ter se z vlakom zapeljali na enodnevni izlet do Constanţe, pristaniškega mesta ob Črnem morju s čisto samosvojim utripom.

Z mami sva Kristino znova obiskali nekaj mesecev kasneje in v Bukarešti sem se počutila že čisto domače. Znova smo se čudile neskončnim sobanam Palače parlamenta, se navduševale nad naborom knjig v najlepši knjigarni v mestu in si oblizovale prste, lepljive od ene najslavnejših romunskih sladic po imenu papanași.

Potem se je Kristina preselila na podeželje, natančneje v Izvoarele, majhno obcestno vasico južno od Karpatov. Tudi tokrat ni trajalo dolgo, preden sva se z Mr. P.-jem spet odpravila na obisk. Kristina nama je velikodušno odstopila polovico svoje sobe in z navdušenjem razkazala bližnjo okolico in tudi to sva nemudoma vzljubila. Povrh vsega pa je Izvoarele tudi kraj, kjer je Kristina spoznala Cosmina, mojega dragega romunskega svaka, s katerim sta preteklo leto začela ustvarjati svojo malo družinico.

Tako smo se konec decembra znova odpravili v Bukarešto: mami, oči in jaz. Spoznat najmlajšega člana naše družine, gospodiča Z., ker njegova mamica in očka trenutno spet živita v mestu. Znova je prišla na vrsto Palača parlamenta, pa parki, sarme s polento in dobrote iz romunskih pekarn. Ampak vse to je le postranskega pomena: najlepše pri vsem je, da sem zdaj teta, mătuşă Lea, in poleg funkcije starejše sestre je to resnično najboljša stvar na svetu.

Moji prispevki o Romuniji:
Na obisku v Romuniji: iz mesta na podeželje
Na obisku v Romuniji: Constanţa
Na obisku v Romuniji: Bukarešta

Kristinini prispevki:
Made in YU ali zakaj se v Romuniji počutim kot doma
Območje gostega prometa

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.