Na obisku v Romuniji: Rdeča soteska

Do naših v Romuniji je nekje od trinajst in štirinajst ur vožnje, odvisno od postankov, gneče na cestah (predvsem pred Budimpešto) ter gneče na mejnih prehodih (predvsem tistem v Romunijo). Ko se skozi Madžarsko končno prebiješ do slednjega, si v resnici šele na pol poti, če je končna destinacija Bukarešta pa še niti to ne. Na treh četrtinah, na polovici vožnje skozi Romunijo, se nahaja mestece Sebeș, v njegovi bližini pa Râpa Roșie, rdeča soteska – naravna znamenitost, ki se jo že od daleč vidi z avtoceste. Tolikokrat sva se že peljala mimo, a nikoli ni bilo ne časa ne pravega vremena, da bi odvila proti hribom. Tokrat se je, četudi le za kratek postanek, sestavilo oboje.

Do travnika ob soteski, kjer se pot konča, je od avtoceste kvečjemu kakšnih petnajst minut vožnje, a je večino časa cesta makadamska, čisto na koncu pa se ta spremeni celo v krajši kolovoz. Nad slednjim je bil navdušen predvsem Mr. P., mami, ki je tokrat v Romunijo z avtom potovala prvič, malo manj. Jaz sem si samo želela videti sotesko.

Krožna pot okrog hriba bi nam vzela kakšno uro hoje, a se zanjo nismo odločili, po strmi stezi skozi grapo in gozdiček smo se namreč povzpeli le do najbližjega kuclja s kar precej zadovoljivim razgledom na čudovita, od vode razjedena pobočja oranžno-rdečega hriba. Nad nami so se dvigale stebraste in piramidaste oblike, drobljive in občutljive na vsak najmanjši dotik. Bila je sreda dopoldan, mi pa na tem nenavadno spokojnem kraju povsem sami.

Ko smo se skozi blatno grapo vračali na travnik, je ravno začelo rositi. Ravno prav, ker se nam je že mudilo naprej: našim in Karpatom naproti.

Preberi tudi:
Divji Karpati • Transfăgărășan: po najlepši gorski cesti na svetu
Divji Karpati • Gorovje Bucegi: Babele, Sfinga in vzpon na Omu
Divji Karpati • Krvavo jezero in mogočna soteska Bicaz
Divji Karpati • Nacionalni park Retezat: vzpon do jezera Bucura
Na obisku v Romuniji: vrnitev v Bukarešto
Na obisku v Romuniji: iz mesta na podeželje
Na obisku v Romuniji: Constanţa
Na obisku v Romuniji: Bukarešta
Območje gostega prometa
Made in YU ali zakaj se v Romuniji počutim kot doma

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.